Vloeivelden met onderstroming

Bij dit systeem vloeit het water horizontaal en onder het bodemoppervlakte doorheen de wortelmassa. Men gaat er vanuit dat de door de wortels afgestane zuurstof voor bacteriologische verwijdering van de organische stoffen zal instaan. Gezien de schommeling van de zuurstofinbreng van de planten kan het soms onvoldoende zijn voor de afbraak van de aangeboden stoffen. Hierdoor komt de afbraak nagenoeg stil te liggen. Als dit gebeurt loopt het water over het veld en krijgen we een vloeiveld met oppervlakte stroming.

Het veld moet genoeg hellend zijn en de ondergrond moet volledig ondoordringbaar zijn. Hiervoor gebruikt men best een ondoordringbare folie. Naar het einde toe creŽert men een V- vormige sleuf die gevuld wordt met kiezelstenen. In het begin van het veld heeft men een gelijkaardige sleuf.

Men kan per oppervlakte eenheid meer water zuiveren met dit systeem dan met oppervlaktestroming. Met een grondbehoefte van 2 m2 per IE komt men aan 5.000 IE per hectare wat vijf keer efficiŽnter is als voorgaande.

Voor kleinere systemen gaat men wel best naar 5 m≤/IE.


Opzoeken

Nieuws

Lancering van onze nieuwe website

Meer info